Wróć do Przepisów

KURCZAK ŚWIĄTECZNY Z POMARAŃCZAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 3 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kminu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.
Kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Posmarować kurczaka przygotowanym masełkiem.
Pod skórę kurczaka (na piersiach) wkładamy resztę masła z czosnkiem i przyprawami oraz dwa plastry pomarańcza. Pozostałe pomarańcze kroimy w ćwiartki i faszerujemy nimi kurczaka.
Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i posypujemy kminem. Jeśli zostały nam pomarańcze, układamy je wokół kurczaka.
Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, pod przykryciem, około 1 godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 30 minut.
Wesołych Świąt!