Pierogi z kaszanką i okrasą z cebulki i boczku wędzonego
– ok. 0,5 kg Krupnioków Nowaka lub Kaszanki podpiekanej po kaszubsku NOWAK
– 1 kg mąki
– 4 jaja
– szklanka gorącej wody
– 3 łyżki oleju
– 2 duże cebule
– boczek paski NOWAK
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej oraz wodę. Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki i jeszcze chwile zagniatać.
- Przygotowane ciasto rozłożyć na blacie posypanym mąką aby się nie przykleiło.
- Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka o średnicy około 9cm.
- Krupnioki obrać z osłonki, żeby pozostał sam farsz.
- Na środku każdego kółka ułożyć łyżką na środku, zgiąć na pół i dobrze skleić krawędzie.
- Przygotowane pierogi należy gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.
- Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i polać wyjęte z wody pierogi.