Wróć do Przepisów

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I CHILLI

SKŁADNIKI:
• 150 gram szynki złocistej,
• 300 gram kremowego serka topionego
• 300 ml słodkiej śmietanki 18%
• 1 łyżeczka masła
• 3 pomidory
• 1 łyżeczki płatków chilli
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
• sól i pieprz do smku
• natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka. Dodajemy serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z przypieczonym chlebem.