SZASZŁYKI Z PIERSIĄ KURCZAKA
SKŁADNIKI:
• 600 g filetów z piersi z kurczaka Nowak
• 2 x papryka czerwona
• 2 x cukinia
• 1 x cebula czerwona
• 1 x cebula biała
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
• ½ łyżeczki rozmarynu
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
• ½ łyżeczki czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE:
Umyj warzywa i dokładnie je osusz. Usuń z papryki gniazda nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Przekrój cukinię wzdłuż, pokrój ją na ok. 2 cm plastry. Pokrój cebulę na ćwiartki. Mięso pokrój w większą kostkę. Wszystkie warzywa i mięso zalej marynatą przygotowaną z oleju i przypraw. Wymieszaj dokładnie i zostaw na ok. 30 minut. Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewaj naprzemiennie warzywa i mięso. Grilluj na tradycyjnym grillu, specjalnej grillowej patelni lub grillu elektrycznym z każdej strony aż do zarumienienia. Podawaj z ulubionym sosem 🙂