Wróć do Przepisów

MUSZTARDA DOMOWA

SKŁADNIKI:
• 70 g mielonej białej gorczycy
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/4 szklanki białego octu winnego
• 1/4 szklanki oliwy
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka zimnej wody
• sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Gorczycę ucieramy razem z kurkumą, wodą i octem winnym, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy sól, pieprz i miód. Przekładamy do rondelka. Rondelek ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu. Rondelek wyjmujemy z garnka, studzimy, następnie ucieramy stopniowo dodając oliwę. Na koniec dodajemy zioła i przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka. Po 7-10 dniach musztarda nabiera odpowiedniego smaku.