Wróć do Przepisów

MUFFINKI Z SZYNKĄ z KW I SEREM

SKŁADNIKI:
• 1 łyżka oliwy
• 375 gram mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 180 gram szynki z Kaszubskiej Wędzarni
• 125 dkg żółtego sera
• 3 małe cebule
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka musztardy
• 125 g masła
• sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy w rondelku, szynkę kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce. Cebulkę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodajemy usmażoną dymkę, szynkę i ser.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i łyżeczką musztardy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy ciastem do wysokości około 3/4 foremki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.