MAKARON Z SZYNKĄ I ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI:
- Szynka z Kaszubskiej Wędzarni
- 2 cebule
- 300 ml tłustej śmietany + 150 ml przestudzonej wody z gotowania makaronu
- 500 g makaronu pszennego lub bezglutenowego (kształt dowolny)
- sól i czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- Pieczarki (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju na patelni. Opcjonalnie dodajemy pieczarki.
- Dodajemy szynkę i podsmażam przez chwilę. Następnie wlewamy śmietanę i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron. Odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka lub wrzucamy na patelnię z cebulą, szynką i śmietaną. Mieszamy, dolewamy też wodę z gotowania makaronu.
- Makaron z szynką i śmietaną nakładamy na talerze i posypujemy sowicie czarnym pieprzem mielonym.
Smacznego!