Wróć do Przepisów

MAKARON Z SZYNKĄ I ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI:

  • Szynka z Kaszubskiej Wędzarni
  • 2 cebule
  • 300 ml tłustej śmietany + 150 ml przestudzonej wody z gotowania makaronu
  • 500 g makaronu pszennego lub bezglutenowego (kształt dowolny)
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki masła
  • Pieczarki (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
makaron z szynką

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju na patelni. Opcjonalnie dodajemy pieczarki.
  2. Dodajemy szynkę i podsmażam przez chwilę. Następnie wlewamy śmietanę i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron. Odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka lub wrzucamy na patelnię z cebulą, szynką i śmietaną. Mieszamy, dolewamy też wodę z gotowania makaronu.
  4. Makaron z szynką i śmietaną nakładamy na talerze i posypujemy sowicie czarnym pieprzem mielonym.

Smacznego!