Wróć do Przepisów

BRĄZOWY RYŻ Z FASOLĄ I SZYNKĄ

SKŁADNIKI:
• 2 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 150 g krojonej w kostkę szynki
• 2 drobno posiekane cebule
• 1 puszka kukurydzy
• 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
• 1,5 szklanki fasoli (może być świeżo gotowana lub z puszki)
• 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy szynkę, podsmażamy aż stanie się chrupiąca. Usuwamy nadmiar tłuszczu, dodajemy cebulę, kukurydzę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu, aż zmiękną, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy ryż a po chwili fasolę, podlewamy delikatnie wodą. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Posypujemy pietruszką.