Wróć do Przepisów

BIAŁA KIEŁBASA Z SOSEM CHRZANOWYM I PIECZARKAMI
• 0,5 kg Kiełbasy białej surowej Nowaka
• 10 pieczarek
• 2 duże cebule
• 3 łyżki masła
• 1 łyżka mąki
• 3 łyżki chrzanu
• 6 łyżek słodkiej śmietany
• sałata (rucola, roszponka)
• sól, pieprz

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę ciągle mieszając, dodać do tego około 300ml ciepłej przegotowanej wody, cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia , dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać.
Na patelni na masełku podsmażyć połówki pieczarek na złocisty kolor, dodać do tego cebule, chwilkę razem podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni podsmażyć pętka kiełbasy białej uprzednio sparzonej.
W żaroodpornym naczyniu wylać na dno 3/4 szklanki sosu chrzanowego, ułożyć pieczarki, cebulę i kiełbasę, polać pozostałym sosem. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min.
Przed podaniem udekorować sałatą.