Wróć do Przepisów

BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
• 0,5 kg kiełbasy Białej surowej Nowaka
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 2 marchewki
• 2 pory
• 2 cebule
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki śmietany

Najpierw kiełbasa - by była soczysta należy ją sparzyć, czyli włożyć do zimnej wody i trzymać na małym ogniu, aż woda zacznie prawie wrzeć, nie można dopuścić jej do wrzenia. Wtedy ogień należy zgasić, a kiełbasie dać wystygnąć. Po wystygnięciu pokroić ją w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pory i cebulę pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć warzywa. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Mąkę rozrobić ze śmietaną i również dodać do farszu. Doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz rozłożyć na cieście francuskim, zawinąć i piec w piekarniku 20-30 minut.
Smacznych Świąt! 🙂