Tomasz Nowak w rozmowie z PortalSpozywczy.pl opowiada o powrocie do tradycji i inspiracji regionem Kaszub, w którym mieści się nasz zakład produkcyjny, przez stworzenie marki Kaszubska Wędzarnia, która otrzymała złotą Perłę Regionu 2021.

  • Jak wyglądała rodzinna sukcesja w Zakładach Mięsnych Nowak?
  • Jak firma poradziła sobie w czasach pandemii i jakie są obecnie priorytety inwestycyjne w spółce?
  • Czy ZM Nowak zamierzają rozpocząć produkcję zamienników mięsa?

Sukcesja w Zakładach Mięsnych Nowak

Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: W roku 2016 przejął pan zarządzanie Zakładami Mięsnymi Nowak po swoim ojcu Zbigniewie. Jakie były okoliczności tej sukcesji i jak obecnie wygląda podział obowiązków w firmie?

Tomasz Nowak, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Nowak: Firma prowadzona jest w pełni rodzinnie. Zarządzamy nią wspólnie z Wiolettą Nowak. Okoliczności przejęcia obowiązków były w pełni naturalne. Idąc modelem zarządzania w firmie rodzinnej, od dawna wiedzieliśmy, że przejmę obowiązki po ojcu. W naszym zakładzie pracowałem we wszystkich działach produkcyjnych i handlowych, żeby zdobyć doświadczenie oraz wiedzę potrzebną do zarządzania całym zespołem. Pozwoliło mi to zrozumieć potrzeby pracowników oraz poukładać procesy stanowiskowe i wyłuskać kadrę odpowiedzialnych specjalistów w każdym dziale naszej firmy.

Link do wywiadu